Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/mobinet/domains/zentea.pl/public_html/index.php:2) in /home/mobinet/domains/zentea.pl/public_html/system/library/session.php on line 11Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/mobinet/domains/zentea.pl/public_html/index.php:2) in /home/mobinet/domains/zentea.pl/public_html/system/library/session.php on line 11Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/mobinet/domains/zentea.pl/public_html/index.php:2) in /home/mobinet/domains/zentea.pl/public_html/index.php on line 182Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/mobinet/domains/zentea.pl/public_html/index.php:2) in /home/mobinet/domains/zentea.pl/public_html/system/library/currency.php on line 45 Long Jing - "Smocza studnia" w puszce - 50 g

Promocje

Long Jing - "Smocza studnia" w puszce - 50 g

Cena: 29.90zł
Kod produktu:  long-jing
Dostępność:  Aktualnie niedostępne
0 opinie  (0 opinie)   |   Napisz opinię

Jest to oryginalna importowana herbata Long Jing (Smocza studnia) w puszce 50 gram.

  • Long Jing, nazywana czasem także jej dosłownym tłumaczeniem Smocza Studnia to gatunek znakomitej autentycznej zielonej herbaty z prowincji Zheijang, przygotowywanej przez podpiekanie na patelni. Słynąca z wysokiej jakości i smaku, zyskała tytuł jednej z dziesięciu Wielkich Herbat Chińskich.
     
  • Long Jing przygotowywana jest przez podpiekanie albo smażenie na patelni, co powstrzymuje proces oksydacji, zapobiegając jej fermentowaniu. Z tego powodu jest to herbata "niefermentowana", w przeciwieństwie do herbat mocno fermentowanych jak Pu-Erh i Oolong. Zachowuje dzięki temu bardzo dużo witaminy C i innych witamin z grupy przeciwutleniaczy oraz katechin, będąc podobna w smaku i zdrowotnym działaniu do herbaty sproszkowanej matcha. Zbierana wczesną wiosną ma bardzo delikatny, orzeźwiający smak, dodaje energii i pobudza, dlatego w tradycyjnej sztuce parzenia herbaty nie podaje się jej wieczorem, a w trakcie dnia.
     
  • Legenda głosi, że cesarz Qianlong (1711-1799) przybył z wizytą do klasztoru Hu Gong na górze Shi Feng Shan. Tam ugoszczono go filiżanką herbaty Long Jing. Jej smak wywarł na cesarzu tak wielkie wrażenie, że postanowił nadać specjalny, cesarski status 18 krzakom, z której ją zebrano. Krzewy te rosną do dziś, a herbata z nich pochodząca jest cenniejsza niż złoto.
     
  • Long jing parzy się w temperaturze około 75 stopni, jej liście są długie i przypominają nieco igły, a napar ma słomkowy, żółtawy kolor. Ze względu na to, że nie jest to herbata fermentująca, dla zachowania jej najlepszej jakości zaleca się przechowywanie jej w puszce, w ciemnym miejscu.

Napisz opinię

Imię i nazwisko:
Opinia:
Uwaga: HTML nie jest interpretowany!

Ocena: Zła            Dobra

Wpisz kod w polu poniżej: