Promocje

He Ye: Herbatka z liści LOTOSU

Cena: 9.50zł
Kod produktu:  he-ye
Dostępność:  Aktualnie niedostępne
0 opinie  (0 opinie)   |   Napisz opinię

Jest to oryginalnie zapakowane duże opakowanie He Ye, prawdziwych chińskich liści lotosu, używanych w przygotowywaniu popularnych gorących napojów w Azji oraz w naturalnej medycynie chińskiej. Waga opakowania: 10 gram.

 

  • Lotos jest jedną z najbardziej szlachetnych roślin, której przypisuje się w Azji czystość, grację, oświecenie, a także dobrą pomyślność.
     
  • W tradcyjnej medycynie chińskiej, napoje z liści lotosu mają oczyszczać krew i leczyć serce. Pędy lotosu mają także zmniejszać krwawienie. Aktywny składnik znajdujący się w liściach lotosu - nucyferyna redukuje też napięcie mięśniowe i skurcze mięśni. Dawniej lotos stosowano także w leczeniu chorób przenoszonych drogą płciową.
     
  • W tradcyjnej medycynie chińskiej, napoje z liści lotosu mają oczyszczać krew i leczyć serce. Pędy lotosu mają także zmniejszać krwawienie. Aktywny składnik znajdujący się w liściach lotosu - nucyferyna redukuje też napięcie mięśniowe i skurcze mięśni. Dawniej lotos stosowano także w leczeniu chorób przenoszonych drogą płciową.
     
  • Wszystkie właściwości znane w tradycjnej medycynie chińskiej są potwierdzone naukowo. Ma on bardzo mocne działanie przeciwzapalne oraz przeciwgrzybicze: jego działanie jest mocniejsze od antybiotyków z fenylbutazonem (w Polsce Butapirazol) i dexametzonem. Stymuluje lipolizę, czyli spalanie tłuszczu i zmniejsza poziom trójglicerydów, walcząc z cholesterolem. Ponadto jest cytoprotekcyjny (chroni komórki przed toksynami) i przeciwbiegunkowy. Wykazuje także pewne właściwości antydepresyjne, a podawany myszom polepsza ich pamięć i zdolności uczenia się. Pełny tekst badań został opublikowany w czasopiśmie Asian journal of Phytomedicine and Clinical Research i można przeczytać go tutaj.
     
  • Liście lotosu mają przyjemny, lekko gorzki smak i aromat, dlatego są także często dodawane do potraw. Dodaje się je do ryżu, pierogów, Dim Sum, mięsa i ryb. Przyprawia się nim także popularne w Chinach kiełbasy kantońskie. W polskiej kuchni nie są one znane, ale w Google można bardzo łatwo znaleźć wiele przepisów w języku angielskim.
     
  • Aby przygotować lotos, należy wsypać łyżeczkę liścido filiżanki i zalać je prawie wrzącą wodą, o temperaturze ok. 90 stopni. Można dodawać do niej również cukru. Uzyskany napar będzie miał słomkowy kolor i kwiatowy aromat. Według chińskiej tradycji liście można zalać drugi, a nawet trzeci raz, uzyskując odmienny smak.
     
  • Liście lotosu można skutecznie łączyć również z innymi ziołami, a także herbatami, na przykład z czarną herbatą, uzyskując własne receptury.

Napisz opinię

Imię i nazwisko:
Opinia:
Uwaga: HTML nie jest interpretowany!

Ocena: Zła            Dobra

Wpisz kod w polu poniżej: